0474 sayılı Artvin, Ardahan, Kars Vilayetleriyle Kulp ve Iğdır Kazaları ve Hopa Kazasının Kemalpaşa Nahiyesindeki Arazide Hakkı Tasarrufa Ait Kanun

Artvin, Ardahan, Kars Vilayetleriyle Kulp ve Iğdır Kazaları ve Hopa Kazasının Kemalpaşa Nahiyesindeki Arazide Hakkı Tasarrufa Ait Kanun

Bu mevzuat, TBMM Başkanlığının internet sitesinden alınmıştır. Bkz.

Kanun Numarası: 474, Kabul Tarihi: 10.04.1924, Resmi Gazete T/S

Birinci Madde- Kars, Ardahan ve Artvin vilayetleriyle İğdır ve Kulp kazaları ve Hopa’nın Kemalpaşa nahiyesi ahalisinden olup ötedenberi kariye ve kasabalarda rnütemekkin ve ziraatle müteveğğil bulunanların elyevm ziraat etmekte oldukları araziye bin üç yüz otuz senesi iptidasında dahi vâzıülyed bulundukları veyahut tarihi mezkûrdaki vâzıülyedlerden intikal ve teferruğ gibi esbabı kanuniyeye binaen elyevm makamına kaim oldukları tahakkuk eylediği halde namlarına kaydı icra ve yedlerine usulen tapu senedi ita kılınacaktır. Yalnız Rus Hükümet i tarafından bilmüzayede icarla verilip o suretle vazıyed edilen arazi bu hükümden müstesnadır.

İkinci Madde- Birinci maddede beyan olunanlar haricinde kalan arazi dahi istirdadı mütaakıp gelmiş ve bundan böyle gelerek usulü dairesinde iskân  edilecek olan muhacirine Mübadele, imar ve iskân kanunu ahkâmına tevfikan tevzi edilir.

Üçüncü Madde- işbu kanun hükmü efvakfı sahihadan olan arazi hakkında cari değildir. Kariye ve kasabata ait olan meralarla yaylak ve kışlak, pazar, panayır, namazgah, koru, mesire, meydan gibi menafii umumiyeye mahsus ve metruk mahaller tahdit ve mesaha ile badeltesbit ait oldukları kariye ve kasabat namlarına kaydedilecektir.

Dördüncü Madde- (Mülga: 09.06.1934/2502)[1]

Beşinci Madde- (Mülga: 09.06.1934/2502)[2]

Altıncı Madde- Birinci, ikinci ve dördüncü maddelerde muharrer mahallerde kâin bilcümle arazi ve emvali gayrimenkule bir heyeti mahsusa marifetiyle tahrir ve iratlariyle kıymetleri usulen tahmin ve tâyin kılınacaktır. Tahrir heyati Maliye ve Umuru tasarrufiye memurlariyle hükme mezun bir hâkimden mürekkep olacak ve bu heyetlerin yanlarında birer mühendisle lüzumu  kadar messah ve kâtip bulunacaktır. Bu heyete her kariyenin ihtiyar meclisi istişari mahiyette iştirak ettirilecektir.

Yedinci Madde- Arazi ve emvali gayrimenkula tahriri ile irat ve kıymetlerinin tahmini hususatında veya hudut münazaatiyle bir mahalle iddiayi tasarruf edilmesi gibi bir sebep veya ahvali saireden dolayı ihtilâf zuhuru halinde (emvali gayrimenkulenin tahrir ve tahdidi hakkındaki 5 şubat 328 tarihli kanunu muvakkatin) mevaddı mütaallikası ahkâmı esas ittihaz ve tatbik edilecektir.

Sekizinci Madde- Gerek müceddeden ve gerek vesikai tasarrufiyeye mukabil tebdilen verilecek tapu senetleri için harç varakası pahası namiyle hiç bir şey alınmayıp yalnız emvali gayrimenkulenin taayyün edecek kıymetlerinden bir defaya mahsus olmak üzere yüzde beş kuruş resmi tahrir ahzolunacaktir.

Dokuzuncu Madde- Memleketlerinde mukim olanlarla Harbi umumî esnasında hicret edip bu kere avdet etmiş ve edeceklerden yere ihtiyacı bulunanlara Devlet malı araziden miktarı kâfisi biltefrik meceanen kendilerine tefviz edilecektir.

Onuncu Madde- İşbu kanun tarihi neşrinden muteberdir.

On Birinci Madde- İşbu kanunun icrayi ahkâmına Dahiliye, Maliye ve Adliye vekâletleri memurdur.

  1. Mülga maddenin metni: “Birinci maddede muharrer mahaller ahalisinden olanların veya tedavülü eyadi ile bunların makamına kaim bulunanların gerek Rus Hükümet i cari olduğu zamanda ve gerek ondan evvel veya sonra tasarruf olunup ve elyevm bu suretle tasarruf edilmekte bulunmuş olan arazi hakkında mülkiyet hükmü kemakân icra olunur. Şu kadar ki 1293 tarihinden sonra Rus idaresi zamanında hududu asliyesi tağyir edilerek yaylak ve mera ve çayır ve arazideki hakkı intifaı nez ve ahar köye verilmiş ve bu suretle ihtiyaçları tazyik olunmuş olan köyler için müsait olduğu takdirde civar köylerden yaylak ve mera, çayır ve arazi tefrik edilerek olveçhile hududu tesbit edilir.”
  2. Mülga maddenin metni: “Birinci ve üçüncü maddelerin dairei şümulü haricinde olarak elyevm Hükümet yedinde kalmış olan arazive mütedair olup 1330 tarihinden evvel hicret etmiş olanların 1293 tarihinden evvele ait yedlerinde tapu senetleri olup da herhangi bir suretle satmadıkları tahakkuk ederse arazi ve emlâki kendilerine iade olunur. Devlete ait ormanlar işbu kayitten müstesnadır.”

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın