6831 SAYILI ORMAN KANUNU’NUN 2 NCİ MADDESİNİN (A) FIKRASINA GÖRE ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARTILACAK YERLER HAKKINDA YÖNETMELİK (Mülga)

6831 SAYILI ORMAN KANUNU’NUN 2 NCİ MADDESİNİN (A) FIKRASINA GÖRE ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARTILACAK YERLER HAKKINDA YÖNETMELİK

Kaynak

Çevre ve Orman Bakanlığı

Resmi Gazete Tarihi

08.10.1984

Resmi Gazete Numarası

18539

 

Bu Yönetmelik, 16.03.2007 tarihli ve 26464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6831 SAYILI ORMAN KANUNUNUN 2 NCİ MADDESİNİN A BENDİNE GÖRE ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILACAK YERLER HAKKINDA YÖNETMELİK ile yürürlükten kaldırılmıştır.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç:

Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, devlet eliyle ihya edilerek kısmen veya tamamen orman içi köyler halkının yerleştirilmesi maksadıyla, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu anlaşılan yerlerin tesbit edilmesi ve orman sınırları dışına çıkarılması işlemlerini düzenlemektir.

Kapsam:

Madde 2 – Bu Yönetmelik:

a) 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2 nci maddesinin (A) fıkrasına göre orman sınırları dışına çıkartılacak yerlerin tesbit, tefrik ve tescili işlemleri ile,

b) Bu tesbit ve tefrik işlemlerini yapacak orman kadastro komisyonlarının yetki, görev, çalışma şekil ve esaslarını kapsar.

Tanımlar:

Madde 3 – Bu Yönetmelikte kullanılan tanımlar:

a) Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tesbit edilen yerler:

1. Devlet ormanı sayılan yerlerden olmasına rağmen, ekonomik açıdan verimli bir istihsal ormanı niteliği taşımayan ve böylece orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen, aksine orman sınırları dışında çıkarıldığında orman bütünlüğünü bozmayan, su ve toprak rejimine zarar vermeyen ve ayrıca orman sınırları dışında çıkarıldığında orman bütünlüğünü bozmayan, su ve toprak rejimine zarar vermeyen ve ayrıca topoğrafya, iklim özellikleri itibariyle bazı kültürel ve teknik tedbirlerle tarım ürünleri yetiştirilmesi veya çok yönlü zirai işletme olarak kullanılması, ekonomik verim gücü bakımından, orman yetiştirilmesinden daha faydalı bulunan arazilerdir.

2.  b) Tarım Arazisi :

Üzerinde ekim, dikim, bakım ve yetiştirme suretiyle, orman hariç, doğrudan doğruya doğal faktörlerle her çeşit bitki veya hayvan üretimine elverişli olan ve ıslah suretiyle üretime elverişli hale getirilen araziye tarım arazisi denir.

c) Orman içi köy:

Etrafı orman sayılan yerlerle çevrili olup, geçimini köy halkının kendilerine ait tarım arazilerini işleyerek, hayvancılık ve çoğunlukla ormanlarda işçilik hizmetlerinde çalışarak sağlayabilen köy halkının bulunduğu yerleşim yerleridir.

d) Köy yerleşim yeri :

En az 30 hanenin birlikte veya dağınık şekilde yerleşmesi sonucu bir muhtarlık bünyesinde toplandığı yerleşim yeridir.

e) Bölge :

Ek 1 de sınırları belirtilmiş ve isimlendirilmiş alanlardır.

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama

Uygulama :

Madde 4 – Bu Yönetmelik Orman Kanunu hükümlerine göre orman ahdit ve kadastrosu yapılan yerlerde uygulanır.

Uygulamanın başlayabilmesi için orman kadastro işlemlerinin kesinleşmesi şart değildir.

Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerler :

Madde 5 – Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tesbit edilen ve orman sınırları dışına çıkarıldığında orman bütünlüğünü bozmayan, su ve toprak rejimine zarar vermeyen Devlet ormanlarına ait arazilerden, detaylı toprak etütleriyle arazi kullanma kabiliyet sınıflaması bakımından Akdeniz, Ege, Marmara, Doğu ve Batı Karadeniz Bölgelerinde I, II, III ve IV üncü sınıf, diğer bölgelerde I-II ve III üncü sınıf araziler devlet eliyle ihya edilerek yerleştirilmesi ve tarımsal üretim yapması maksadıyla orman sınırları dışına çıkarılabilir.

Ancak, orman sınırları dışına çıkarmada:

Çıkarılacak orman alanının, en az 30 hanenin topluca iskanına ve bu halkın geçimine yeterli tarım alanı tahsisine imkan verecek genişlikte olması şarttır.

Orman Sınırları Dışına Çıkarılmayacak Yerler:

Madde 6 – Yanan orman sahalarında hiçbir surette, muhafaza ormanı, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, doğal sit alanı, Turizm Teşvik Kanunu hükümlerine göre tesbit edilen “Turizm Alanlarında” Orman Kanunu hükümlerine göre verilmiş izin, muvafakat ve irtifak hakkı sahalarında, Orman Kanunu hükümlerine göre orman rejimine alınan sahalarda ve ağaçlandırma sahalarında, bu niteliklerin devamı süresince, orman sınırları dışına çıkarma işlemi yapılamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uygulama Esasları

Yetki:

Madde 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini uygulamaya 6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerine göre kurulan Orman Kadastro Komisyonları yetkilidir.

Görevlendirme:

Madde 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini uygulayacak Orman Kadastro Komisyonları Orman Genel Müdürlüğünün teklifi, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının Onay’ı ile görevlendirilir.

Bu komisyonlarda görevlendirilen ziraatçi üyelerin toprak etütleri ve özellikle arazi kullanma yetenek sınıfları konusunda uzmanlaşmış Ziraat Yüksek Mühendislerinden seçilmesine özen gösterilir.

Çalışma Bütünlüğü:

Madde 9 – Orman Kadastro Komisyonlarının çalışma alanı ilçedir. Bir ilçede başlatılan çalışmalar o ilçe dahilinde kalan bütün köy ve beldelerdeki Devlet ormanlarını kapsayacak şekilde yapılır. Bir ilçede başlatılan çalışmalar bitirilmeden mecburi haller dışında diğer bir ilçeye geçilemez.

Ancak, ilçe bünyesinde orman kadastrosu bütünü ile bitirilmemiş olsa dahi, aynı ilçe hudutları içinde kadastrosu yapılan köy ve beldelerde bu Yönetmelik hükümleri uygulanabilir.

Bu şekilde çalışmaları tamamlanmış köy ve beldelerde bu Yönetmelik hükümleri ikinci defa uygulanamaz.

Çalışma Alanlarının Tesbiti:

Madde 10 – Orman Kadastro Komisyonlarının çalışma alanları Orman Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca tesbit edilir.

Çalışmalara Başlama ve İlanlar:

Madde 11 –

a) 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2 nci maddesinin uygulamasının daha önce ilan edildiği yerlerde aynı Kanunun 8 inci maddesinin beşinci fıkrasına göre yapılacak duyuru ile,

b) 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesi uygulamasının daha önce ilan edilmediği yerlerde ise Orman Kanunu’nun 8 inci maddesi hükümlerine göre yapılacak ilan ve duyurulara göre çalışmalara başlanır.

Orman Genel Müdürlüğünden İstenecek Belgeler :

Madde 12 – Orman Kadastro Komisyonları çalışmalara başlamadan önce çalışma yapacakları yerlere ait orman tahdit ve kadastro çalışmaları yapılmış ise bunlara ait kayıt ve belgeleri bir yazı ile Orman Genel Müdürlüğünden ister.

Orman Genel Müdürlüğü bu belge ve kayıtları en geç bir ay içinde komisyonlara teslim eder.

Aplikasyon :

Madde 13 – Evvelce tahdit ve kadastrosu yapılmış ormanlarda icabederse uygulama alanına münhasır olmak üzere mevzii aplikasyon yapılabilir.

Tutanak Defterleri:

Madde 14 – Her ilçe için ayrı bir tutanak defteri kullanılır. Bir ilçede birden fazla tutanak defteri kullanılırsa bu defterlere ilçe ismi yazılır ve sıra  ile 1, 2, 3 gibi numaralar verilir.

Bir ilçede dolmayan defter müteakip ilçe uygulamasında kullanılmaz.

İlçe tutanak defterlerinde köy ve belde ile ilgili çalışmalar, köy ve belde ismi büyük harflerle yazılmak ve altı çizilmek suretiyle ayrılır.

İlçe tutanak defterlerinde köy ve beldedeki 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2 nci maddesinin (A) fıkrası uygulaması Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca Onay’landıktan sonra beldenin orman kadastrosu ve aynı Kanunun 2 nci maddesinin (B) fıkrasının uygulaması ile ilgili tutanak defterinin sırası gelmiş sayfasına görevli komisyon başkanlığınca veya merkezce aynen aktarılır.

İlçe tutanak defterinin her sahifesi komisyon başkanınca mühürlenir ve sahife adedi son sahifede gösterilerek tasdik olunur.

Tutanak defterinin birinci sahifesine ilçenin adı, defter numarası, uygulama yapılan köy veya beldenin ismi, Bakanlık Olur’unun tarihi, radyo haber bülteninin tarihi, ilan edilen Resmi Gazete’nin tarihi ve numarası ile ilçede çıkan gazetelerin adı, tarihi, mutad vasıtalarla yapılan ilanları tevsik eden belgelerin cinsi, tarihi, numarası ve müteakip sayfalardan itibaren işe başlama ve bu Yönetmelik uygulamasına ait tutanaklar yer alır. Bu tutanaklara müteselsil sıra numarası verilir.

Uygulamaların Tutanakla Tevsiki:

Madde 15 – Orman Kadastro Komisyonlarınca verilen kararlara göre orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin sınırları tutanakla tevsik olunur.

Tutanaklarda Yer Alacak Hususlar:

Madde 16 – Orman Kadastro Komisyonları tarafından orman sınırları dışına çıkarılan yerler hakkındaki tutanaklarda;

a) Uygulama  yerlerinin hangi il, ilçe, köy  ve  belde, mevkii, orman, Devlet Orman İşletme Müdürlüğü ve Orman Bölge Şefliği sınırları içinde kaldığı,

b) Uygulamaya katılan başkan ve üyelerin ad ve soyadları,

c) Uygulama alanındaki ormanların işletme şekli, ihtiva ettikleri ağaç türleri, kapalılığı ve yaş durumu,

d) Orman sınırları dışına çıkarılacak yerlerin orman içi köyler halkının yerleştirilmesi maksadıyla çıkarıldığı,

e) Orman sınırları dışına çıkarılacak yerlerin orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmediği, aksine tarım alanına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğunu belirten gerekçeleri,

f) Kullanılan hava fotoğraflarının kolon, film, fotoğraf numaraları, haritaların pafta adı, kullanılan ölçü aletinin cinsi ile bunları kullanan elemanların isimleri,

g) Sınır numaralarının cinsi, yerleri, sınır hattının gidiş yönü ve şekli, sınırda bulunan taşınmaz malların sahipleri bu malların cinsi, mülkiyet ile varsa diğer ayni hakları, evvelce sınırlaması yapılmış ormanların yapılmakta olan bu işle ortak sınırları bulunması halinde bu tespite aynen uyulduğu, hususlarını belirten detaylı bilgiler bulunur.

Ön Çalışma :

Madde 17 – Bir ilçede görev alan Orman Kadastro Komisyonu ilçe bazında arazi, fotoğraf ve haritalar üzerinde uygulama öncesi ön bir çalışma yapar. Bu çalışmada önce 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2 nci maddesinin (A) fıkrasına konu olabilecek Devlet ormanları belirlenir ve daha sonra uygulamaya geçilir.

İstikşaf mahiyetindeki bu ön çalışma esnasında 1/25.000 topoğrafik haritalar kullanılır. Orman Kadastrosu yapılmış yerlerde ilçe orman sınırlama haritalarından da istifade edilir.

Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerlerin Tesbiti:

Madde 18 – İlçe sınırları içerisinde birden fazla orman sınırları dışına çıkarılacak yer varsa bunların tesbitinde kuzey batıdaki alandan başlanır.

Orman sınırları dışına çıkarılacak yerin numaralanmasında en kuzey batıdaki sınır noktasından 3001 numaradan başlamak ve saat ibresi yönünde devam edilmek suretiyle müteselsilen numara verilir.

Uygulama yapılan yer birden fazla köy ve belde sınırı içinde kaldığı takdirde çalışma, her köy ve beldeden o köy ve beldeye ait bilirkişi ve köy üyesi ile yürütülür.

Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Parsellerin Haritasına İşlenmesi:

Madde 19 – İlçelerde bu Yönetmelik uygulaması ile orman sınırları dışına çıkarılan parseller Orman Kadastrosu Teknik İzahnamesi esasları dahilinde orijinal orman kadastro haritalarına işlenir ve ozalit kopyalarında yeşil renge boyanarak kırmızı kuru kalemle taranır. Bu parsellere 2A/1, 2A/2 gibi müteselsil sıra numarası verilir.

İş Bitirme Tutanağı:

Madde 20 – Bir ilçede 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2 nci maddesinin (A) fıkrası uygulaması yapılan belde ve köyler dışında, ilçe dahilinde sınırlaması yapılmış bulunan diğer köy ve beldelerin isimleri sayılarak bu köy ve beldelerde arazi fotoğraf ve harita üzerinde gerekli incelemenin yapıldığını ve bu Yönetmelik uygulamasına giren herhangi bir sahanın bulunmadığını açıklayan bir tutanak düzenlenir.

Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Ölçülmesi,

İlgili Haritaların Tanzimi:

Madde 21 – İlçedeki çalışmaları bitiren Orman Kadastro Komisyonları, orman sınırları dışına çıkarılmak üzere tesbit edilen arazileri orman kadastrosu ölçme tekniğine uygun olarak ölçer ve sınırlarını Orman Kadastro Teknik İzahnamesi esasları dahilinde haritalarına işler.

Hazırlanan bu haritalar tutanaklarla birlikte Bakanlık Onay’ına sunulur.

Tutanak Suretleri ve Haritaları İlanı:

Madde 22 – Bu Yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde hazırlanarak Bakanlıkça onaylanan tutanak suretleri ve haritaların birer örneği komisyon başkanlığınca ilgili ilçe ile uygulama yapılan köy ve beldenin uygun yerlerine asılmak suretiyle ilan olunur.

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2 nci maddesinin (A) fıkrasının uygulama alanı bulunmadığı tesbit edilen köy ve beldelerde ise sadece işi bitirme tutanağı ilan olunur.

Askı ilanının yapıldığı tarih, beldelerde belediye encümenlerinin, köylerde ihtiyar heyetlerinin tasdik edecekleri belgelerle tevsik olunur. Bu belgeler komisyon dosyasında saklanır.

Bu işlemler, ayrıca komisyonlarca Orman Genel Müdürlüğü ile Maliye ve Gümrük Bakanlığının mahalli birimlerine aynı gün yazılı olarak bildirilir. Bildirimin yapıldığına dair belge alınarak dosyasına konulur.

Bu bildirim ve ilanlardan itibaren altmış gün içinde taşınmazın bulunduğu yer adliye mahkemesine Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı aleyhine iptal davası açılabilir.

Bu ilanda:

a) İlçe, köy ve belde hudutları içindeki ormanların 6831 sayılı Orman Kanunun 2 nci maddesinin (A) fıkrası uygulamasının bitirildiği,

b) Uygulamaya itirazları olanları ve tutanak münderecatına razı olmayanların askı tarihinden itibaren 60 gün içinde taşınmazın bulunduğu yerin adliye mahkemesinde, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte Orman Genel Müdürlüğünü de hasım göstererek uygulamanın iptali davası açılabilecekleri,

c) Orman Genel Müdürlüğünce ise Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı aleyhine yine taşınmazın bulunduğu yerin adliye mahkemesinde ilan tarihinden itibaren 60 gün içinde uygulamanın iptali davası açabileceği,

d) Komisyonlarca yapılan 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2 nci maddesinin (A) fıkrası uygulamalarına 60 günlük itiraz süresi içinde dava açılmaz ise bu kararların aynen kesinleşeceği,

e) 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin (A) fıkrası uygulamasına ait ilanların ilgililere şahsen yapılan tebliğ hükmünde olduğu,

Belirtilir.

Uygulamanın Bitirildiğinin ve İlanın Orman Genel Müdürlüğüne Bildirilmesi:

Madde 23 – Komisyon, bu Yönetmelik uygulaması ile ilan işleri bitirilen ilçenin ve bu ilçe dahilindeki köy ve beldelerin isimlerini ve ilan tarihini ilandan sonra en geç 15 gün içinde ilgili Orman Bölge Müdürlüğüne ve Orman Genel Müdürlüğüne bildirir.

Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Tescili:

Madde 24 – Devlet ormanlarından orman sınırları dışına çıkarılan yerler, 2924 sayılı Kanun gereğince Hazine adına tapuya tescil edilirler.

Bu Yönetmelikte Açıklanmayan Hususlar:

Madde 25 – Bu Yönetmelikte yer almayan teknik, mali ve idari işler “6831 sayılı Orman Kanununa Göre Orman Kadastrosu ve Aynı Kanunun 2/B Maddesinin Uygulanması Hakkındaki Yönetmelik” ve Orman Kadastro Teknik İzahnamesi esasları dahilinde çözümlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dayanak, Yürürlük, Yürütme

Dayanak :

Madde 26 – Bu Yönetmelik 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2896 sayılı Kanunla değişik, Ek 5 inci maddesi hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Yürürlük :

Madde 27 – Bu Yönetmelik hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme :

Madde 28 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım Orman ve Köyişleri Bakanı yürütür.

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın